Dansk · EnglishBethelkirken -> Historien -> Historien -> Forfølgelsen    Share

Bethelkirken fyldte 170 år

Forfølgelsen

historien/forfølgelsen_456.png

Fortsættelsen kom ret hurtigt. For hvordan vil disse mennesker nu true den lille bys ro og orden? Folkekirkepastor Hald og Biskop Nikolai Fogtmann kontakter byens myndigheder og i dagene den 26.-28. oktober indkaldes Føltved samt nogle af de nydøbte til retsforhør.

Da det er ulovligt at danne frikirke (religionsfrihed fik man først med grundloven af 5. juni 1849 - religionslighed har vi endnu ikke fået!) bebrejder politiet baptisterne deres ulovlige handlinger.

Baptisterne forsvarer sig med, at deres handlinger er en protest mod statskirkens åndelige forfald og ubibelske barnedåbspraksis. Da både byens kirkelige og borgerlige ledelse er modstandere af forfølgelse af anderledes troende får den lille menighed dog fred i et par år.

Forfølgelser blev det dog til både bøder, fængsling og tvangsdåb greb man til fra myndighedernes side.

Tvangsdåb hos Føltveds

Barn i favnenEfter skrivelse fra højeste sted beordrer Stiftamtet den 5. januar 1843 byens magistrat til at foranstalte tvangsdåb af Føltveds udøbte søn.
Den 23. marts 1843 kører en karet om ad Sct. Hans Gades toppede brosten og standser foran Føltveds hus. Ud stiger i ornat sognepræst Bruun fulgt af to betjente, en oberst i uniform samt nogle af byens standspersoner, der som faddere og vidner er udvalgt til at overvære dåbshandlingen.

En i følget, en madam Kjær, har fået til opgave ikke blot at holde den nu snart 2-årige dreng Niels Ditlef, men også at bekræfte, at drengen tror på Gud og fremover vil forsage Djævelen og alt hans væsen og derfor nu, som kristen, vil være indlemmet i „Den hellige almindelige Kirke“.

En ubehagelig forretning

FamilienEfter overøsning fra vandfadet på spisebordet henvender præsten sig til Føltved med ordene „De maa tro mig, det var mig en ubehagelig Forretning“. Hvortil Føltved svarer „Så skulle De have ladet være“.

Eftersom det blev mere almindeligt, at baptistbørn henlå udøbte, bekendtgør et cirkulære fra Kultusministeriet af den 16. dec. 1848, at børn af baptistiske forældre efter ansøgning kunne forblive udøbte til det fyldte 16. år.

Hermed legaliseredes den praksis, som allerede var gældende i de nordjyske stifter.

Læs næste kapitel „I religionsfriheden“

Dato  25-10-2013img_system/navi_next_000000.pngTop